Casino witbrood

Casino witbrood

{H1}

Recept wit brood bakken

Zelf wit brood bakken? In dit artikel deel ik mijn basis wit brood recept. Dit basisrecept is heel handig en perfect om een wit gistbrood mee te bakken. Je kunt dit witbrood bakken op 2 manieren: met mijn broodbakbol in de oven of zonder de bol in de oven. Beide manieren leg ik aan je uit. Naast het recept deel ik ook een aantal handige tips. Tot slot geef ik je onderaan dit artikel nog enkele suggesties over hoe je het brooddeeg kunt verwerken.

Recept wit brood bakken

Welke bloem gebruik je voor wit brood? 

Voor een mooi wit brood kun je het beste een sterke bloem gebruiken. Een sterke bloem houdt in dat de bloem een hoog eiwitgehalte heeft. Gebruik bloem met een minimaal eiwitpercentage van 12%. Dit zorgt ervoor dat het deeg het vocht goed kan opnemen en dat er tijdens het kneden en rijzen een mooi glutennetwerk kan ontstaan. En dat levert je uiteindelijk een mooi, luchtig en smaakvol brood op. Voor dit witbrood gebruik ik zelf het liefst Franse T65 bloem. Andere bloemsoorten die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld patentbloem of Amerikaanse patentbloem. 

Wat is het verschil tussen wit brood en volkorenbrood?

Dit witbrood recept is voor een wit gistbrood. Het is één van de meest eenvoudige broodrecepten, waarmee je binnen 3 uur versgebakken brood hebt. Maar wat is het verschil tussen een wit brood en volkorenbrood? Wit brood is gemaakt van bloem en voor een volkoren brood wordt meel gebruikt. Omdat je in dit recept bloem gebruikt, is het eindresultaat een wit brood.

Meer over het verschil tussen bloem en meel lees je hier. Check hier mijn basisrecept voor een volkoren gistbrood.

Recept wit brood bakken

Broodbakbol voor wit brood bakken

Voor het bakken van dit witbrood heb ik mijn Broodbakbol gebruikt. Samen met The Windmill Cast Iron heb ik deze gietijzeren broodpan ontwikkeld. Door het unieke ontwerp van de Broodbakbol kun je thuis het allerlekkerste brood bakken. Ik vertel je er alles over in dit artikel. Je kunt de broodbakbol onder andere hier bij Baktotaal kopen.

Extra hulp en advies bij dit witbrood recept

Brood bakken is een vak apart en ik heb al heel wat artikelen geschreven die je helpen om thuis het allerlekkerste brood te maken. Ga je een wit brood maken en ben je op zoek naar handige tips of specifiek advies? 

Recept wit brood bakken

5 Tips voor het beste witbrood recept

  • Zorg dat het water de juiste temperatuur heeft, zo’n 25-27 °C. Het water mag in elk geval niet warmer zijn dan lichaamstemperatuur, want te warm vindt de gist niet fijn en dit kan een negatieve invloed hebben op het rijzen. Let op: gebruik je kouder water, dan zal dat het rijsproces vertragen. 
  • In dit recept maak ik wit brood met droge gist (instantgist). Wil je geen wit brood bakken met droge gist, maar met verse gist? Je kunt ook verse gist gebruiken in dit recept. Bekijk dan in mijn artikel over gist hoe je de hoeveelheid droge gist omrekent naar verse gist.
  • Als je het deeg langer laat rijzen, kun je minder gist gebruiken. De langere rijstijd zorgt voor een vollere smaak aan het brood. Beknibbel niet op de kneedtijd, want die is belangrijk!
  • Met dit recept bak je een basis wit gistbrood, met een relatief korte rijstijd. Dit levert een prima wit brood op, maar de smaak en het kruim van het brood zijn niet heel bijzonder. Wil je een brood met meer smaak en een meer open kruim, dan kun je beter gebruik maken van een wit brood met poolish recept, een hybride brood recept (met zowel desem als gist) of een puur desembrood recept.
  • Versgebakken brood is het allerlekkerst! Maar, je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je witbrood. Lees alles over brood bewaren.
Recept wit brood bakken
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 320 ml water (van 25-27 °C)
  • 7 gr gedroogde instantgist
  • 9 gr zout
  • 500 gr bloem (zie intro voor uitleg)
  • Verder nodig
  • bakspray of olie, om in te vetten
  • extra bloem
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Wit brooddeeg maken

Doe het water en de gist in een kom en roer totdat de gist volledig opgelost is. Voeg vervolgens de bloem en het zout toe. Meng alles zo’n 5-6 minuten. Dit kan met een standmixer (op stand 1) of meng alles in de kom met de hand. Meng alles goed en geef de bloem de tijd om het vocht op te nemen. Zorg ook dat alles wat aan je handen blijft plakken tijdens het mengen uiteindelijk mee wordt genomen in het deeg. 

Deeg kneden

Na het mengen moet het deeg gekneed worden. Met de standmixer doe je dat 5-6 minuten op snelheid 2. Tijdens het kneden worden de gluten ontwikkeld en de deegtemperatuur stijgt iets. Kneed je het deeg met de hand, stort het dan op het werkblad. Het deeg is in het begin nog wat brokkelig en niet glad, maar dit verandert tijdens het kneden. Druk het deeg van je af, vouw het terug, draai het deeg een slag en herhaal het uitdrukken en vouwen. Kneed het deeg zo’n 10-15 minuten tot een mooi elastisch, glanzend en soepel deeg.

Deeg voor wit brood opbollen en vormen

Stort het deeg op het werkblad en vet de kom licht in met wat bakspray of olie. Breng het deeg op spanning zoals in deze how-to te zien is. Doe het opgebolde deeg in de kom en dek deze af met plasticfolie of een licht vochtige theedoek. Laat het deeg 30-45 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plaats. Breng het deeg weer op spanning en laat het deeg nogmaals 30-45 minuten rijzen. 

Je hebt nu twee opties: het deeg vormen tot een rond brood of een batard (langwerpig brood) maken. Het vormen van een rond brood gebeurt op dezelfde manier als het opbollen van het deeg in de vorige stap (check hier). Of check mijn artikel over een batard vormen. Bestrooi het gevormde brood met wat extra bloem en leg het op z’n kop in een rijsmandje. Laat het deeg afgedekt ongeveer 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats. 

Wit brood bakken

Dit wit brood bakken kan op 2 manieren: in mijn broodbakbol of in de oven.

Wit brood bakken in de broodbakbol 

Gebruik je de broodbakbol voor het bakken van dit witbrood? Verwarm tijdens het rijzen de oven met de broodbakbol erin minimaal 30 minuten voor op 240 °C. Haal de broodbakbol met hittebestendige handschoenen uit de oven en haal de deksel eraf. Let erop dat je zowel de bol als de deksel op een rooster legt (niet direct op het werkblad). 

Stort het deeg op de bodem van de broodbakbol en snijd het in met een (stokbrood)mesje. Doe de deksel erop en zet de broodbakbol in de oven. Bak het brood 20 minuten en haal het deksel dan van de bol. Verlaag de oventemperatuur naar 220 °C. Bak het brood nog zo’n 15-20 minuten, tot het goudbruin en gaar is. Laat het brood na het bakken afkoelen op een rooster. 

Wit brood bakken zonder de broodbakbol

Wil je geen gietijzeren broodpan gebruiken voor het bakken van dit brood? Verwarm dan de oven, liefst met een ovensteen, 60 minuten voor op 240°C. Heb je geen ovensteen, plaats dan alvast een metalen bakplaat in de oven. Zet een metalen braadslee op de bodem van de oven.

Bestrooi een (snij)plank met bloem en stort het brooddeeg daar voorzichtig op. Snijd het brood aan de bovenkant in met een (stokbrood)mesje en schuif het brood dan op de hete broodbaksteen of bakplaat. Schenk een kopje water in de ovenschaal en doe de oven gelijk dicht. Verlaag de oventemperatuur naar 220 °C en bak het brood in 35-40 minuten goudbruin en gaar. 

2x lekker recept met wit brooddeeg als basis

Basisrecept voor wit brooddeeg

Breekbroodje maken met wit brooddeeg

Voor het breekbroodje op de foto heb ik het deeg na de bulkrijs verdeeld in bolletjes van 20 gram. Deze heb ik na de tweede rijs bestreken met wat water en bestrooid met wat nigellazaad, sesamzaad en maanzaad. Vervolgens heb ik ze op 220 ⁰C in 15-25 minuten goudbruin en gaar gebakken.

Gevulde broodjes van wit brood

Voor de andere broodjes die je op de foto ziet is het witte brooddeeg verrijkt met 125 gram gehakte zwarte olijven en 4 tl gedroogde Italiaanse kruiden. Met die vulling kun je natuurlijk volop variëren. Voeg bijvoorbeeld zongedroogde tomaat, stukjes kaas, gedroogde vruchten of verse gehakte kruiden toe aan het deeg. Uit 1 recept haal je ongeveer 12 van deze gevulde broodjes. Bak de kleine broodjes 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 220 °C.

breekbrood

Wat zou jij met dit basis wit brooddeeg willen bakken?

Dit artikel is gemaakt met medewerking van Chris Putman

Foto’s: Erik Spronk

Reactie plaatsenReacties (31)
Источник: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/basisrecept-voor-wit-brooddeeg/